понедельник, 25 апреля 2011 г.

Народні рецепти по догляду за волоссям

   Здавна люди збирали трави, плоди, коріння рослин, які вико­ристовували для виготовлення лікарських і косметичних засобів. Перелік натуральних засобів для догляду за волоссям досить значний. Старовинні джерела свідчать, що люди й колись засто­совували рослинні смоли та олії, попіл із бадилля овочів і спале­них бджіл, спиртові витяжки з рослин для посилення росту й зміцнення волосся, фарбування та надання йому приємного запа­ху. Рослинні засоби діють на волосся повільно й не пошкоджу­ють його, мають лікувальне і відновлювальне значення.
   Найчастіше застосовують настої, нас­тойки й відвари з лікарських рослин.   Настої виготовляють із рослинної сировини (стебла, квіти, листя, що містять летючі ефірні олії), яку заливають окропом і настоюють від 10-15 хв до 3 год. Настої охолоджують протягом 45 хв. і проціджують.
   Настойки виготовлюють з рослинної сировини, яку заливають спиртом або горілкою без підігріву. Подрібнену рослину залива­ють потрібною кількістю спирту або горілки. Суміш настоюють протягом 7 днів. Потім рідину зливають, віджимають залишок рослин і розбавляють настойку спиртом або горілкою до потріб­ного об'єму. Готову настойку відстоюють ще 2-3 дні у прохолод­ному місці та фільтрують. Готова рідина повинна бути прозорою й мати запах тієї рослини, з якої виготовлена.
   Відвари. Потрібну рослинну сировину (корені, кореневища, листя, плоди тощо) кип'ятять у воді або витримують на водяній бані 30-35 хв., потім охолоджують протягом 10-15 хв.
   Скарбниця давніх народних засобів догляду за волоссям не­вичерпна. До цього часу широко застосовують листя настурції та корінь кропиви (посилюють ріст волосся); цибулю, часник, корінь лопуха і траву фіалки триколір­ної, які зміцнюють волосяні цибулини і запобігають злущуванню шкіри (виник­ненню лупи). Так, липовий цвіт і корінь мильнянки застосовують для посилення росту волосся; квітки дивини і ромашки, листя петрушки надають йому блиску та шовковистості.
   Старовинна народна медицина ви­користовувала відвари з коріння лопу­ха при випаданні та для посилення рос­ту волосся, при лупі та свербежу. Для цього коріння однорічних рослин ви­копують восени або навесні. Із сухої сировини готують відвар. Одну частину дрібно нарізаного сухого коріння зали­вають окропом (1:10), відварюють 10-15 хв. на слабкому вогні, відстоюють 2-3 год. і проціджують. Готовий відвар утирають у коріння або споліскують ним волосся після миття.
   Для знежирення використовують настій із кореня лопуха, розмарину і рути духмяної (8:1:1). П'ять чайних ло­жок трави заливають двома склянками окропу й витримують на водяній бані. Настій утирають у шкіру голови і щіт­кою розчісують волосся. Процедуру проводять 2-4 рази на тиждень протя­гом 2 міс.
   Прадавнім класичним препаратом догляду за волоссям до цього часу вважають реп'яхову олію. Виготовля­ють її так: одну частину свіжоподріб­неного коріння лопуха настоюють протягом доби у трьох частинах соняшникової або мигдальної олії, кип'ятять 10-15 хв., часто вимішують, відстоюють і проціджують. Така олія надає волоссю красивого блиску, прискорює його ріст і знищує лупу.
   Листя підбілу (мати-й-мачуха) також використовують при випаданні волосся та для покращення його рос­ту. Настої мати-й-мачухи готують у суміші з кропивою (50:50). Три столо­ві ложки сушених трав заливають 1 л гарячої води, настоюють протягом 30-40 хв., проціджують і відразу ж ви­користовують. Настій утирають у шкі­ру вимитої голови 1-2 рази на тиж­день.
Лікарські властивості кропиви ві­домі ще з XVI ст. Настій із цієї росли­ни широко застосовують для догляду за волоссям і в наші часи. Столову ложку подрібненого на порошок сухо­го листя заливають склянкою окропу, годину настоюють у темному місці, проціджують і відразу ж змочують волосся або шкіру голови. Настій зміцнює волосся, покращує його ріст.
У давні часи для догляду за волос­сям виготовляли також відвар із листя кропиви і герані лісової. Для цього 0,5 л води змішують з 0,5 л 8%-ного столового оцту, додають 100 г дрібно тертого листя і кип'ятять протягом 30 хв. Відвар утирають у шкіру голо­ви. Якщо теплим настоєм споліскува­ти волосся кожного вечора, то вже через.10 днів воно набуває здорового вигляду, стане більш еластичним і блискучим.
   Відвар можна готувати й тільки із листя кропиви (свіжої або сушеної). До речі, відвар кропиви робить колір во­лосся темнішим.
   Таку ж дію на волосся мають звіро­бій, шавлія, білокопитник. Із суміші вказаних трав, звичайно, готують нас­тій, який утирають у коріння волосся.
   Одним із кращих стимуляторів рос­ту волосся є відвар кореня лопуха. Для миття волосся готують відвар з 10-25 г коріння на 0,5 л води. Спочатку таким відваром миють голову 2-3 рази на тиждень, потім раз.
   Відвар і настій із березового листя й тополевих бруньок покращує ріст і ук­ріплює цибулини волосся. Настій з лис­тя берези готують так: 1 столову ложку подрібненого листя заливають склян­кою окропу й настоюють 2 год. Утира­ють у шкіру голови після миття.
Настій з листя берези (бруньок) і квіток бузини чорної (50:50) утирають у коріння волосся при його випаданні.
   Настій з тополевих бруньок можна приготувати на рослинній олії. При цьому 2 столові ложки бруньок залива­ють склянкою перевареної рослинної олії. Настій переносять у темне місце на 7 днів, потім проціджують. Утира­ють у шкіру голови.
   Гарячий настій з квіток волошок (столова ложка на склянку окропу) втирають у шкіру голови при полисінні та для зміцнення волосся. З цією ж ме­тою використовують настій з кореня або соку любистка лікарського, сік та настойку з трав і плодів пастернака по­сівного, масу із свіжого добре розчавле­ного чорнокореня.
   Як засіб проти облисіння викорис­товують і настій з обліпихи. Плоди та листя (2 ст. л.) заварюють 2 склянками окропу і настоюють 2-4 год. у щільно закритому посуді. Настій вживають по 150 мл двічі на день перед їдою і щод­ня утирають у шкіру голови.
   При випаданні волосся та проти лупи у шкіру голови втирають сік свіжої ка­пусти. Людям із тонким сухим волос­сям, яке січеться, можна рекомендувати суміш соку з капусти, шпинату і цедри лимону в рівних пропорціях. Суміш ути­рають у шкіру голови на 20-30 хв., а зми­вають теплою водою. При необхідності можна використати невелику кількість шампуню.
   Сік капусти і трав'яні настойки до­дають до води для споліскування волос­ся. Для темного волосся рекомендують­ся хвощ, м'ята, кора дуба (по 2 ст. л.); для світлого — хвощ, шишки хмелю і ромашка (по 2 ст. л.). Суміші заливають 1 л окропу й настоюють годину. Перед споліскуванням до води додають одну столову ложку капустяного соку разом з будь-якою настойкою.
   Відвар квіток календули (нагідки) або настойка (20 г сухих квіток на 100 мл 70-градусного спирту) застосову­ють при жирній лупі. При цьому шкіру голови натирають настойкою календули з рициновою олією (до 10%), а при сухій лупі кількість олії збільшують до 35-50%. Спиртову настойку календули можна розбавити на дві третини кип'яче­ною водою і протягом місяця чи півтора щоденно втирати у коріння волосся.


Комментариев нет:

Отправить комментарий